Digte

Haiku Digte

Her på listen finder du gode haiku digte, der som de fleste ved er den korte digtform, som er kendt fra japanske digtere genem tiden. 

Haiku digte er en ældgammel måde at skrive digte på, som opstod helt tilbage i 1600-tallets Japan. Det er dog først for nyligt at disse digte har gjort deres fremtog i Europa og nærmere bestemt i Danmark. Måden at skrive haiku digte på har gennem tiden forandret sig og været under udvikling. Den traditionelle måde at skrive et originalt haiku digt på består i at skrive et digt af i alt 17 stavelser, som er fordelt ud på mindre grupper af stavelser.
Denne form for haiku digt har dog traditionelt været svært at overholde når haiku digte er blevet oversat til andre sprog som engelsk og dansk og med tiden er reglerne derfor blevet mere frie og et haiku digt i dag opfattes af mange som værende et simpelt digt der beskriver og maler en situation af et øjebliksbillede på 3 linier.

Mange plejer at beskrive haikudigtet ved at forklare at det beskriver dybe sindstilstande eller dybe sandheder om livet med få ord. Med disse få ord skabes den kontrast mellem simplicitet og så dybe følelser og dybe stemningsbilleder som Haiku digtene er kendt for.

 

Liste med gode Haiku Digte

 • Sommerfuglene
  hvorfor bruge mange ord
  et kan gøre det
  Skrevet af Ole Bundgaard
 • En gammel dam
  en frø hopper i,
  Lyden af vand.
  Skrevet af Matsuo Basho
 • Fisken svømmer rundt,
  I det isne kolde vand,
  Vinteren kommer.
  Skrevet af Frederik Hansen
 • Den lille larve
  springer frem fra sit skjul
  bliver sommerfugl
  Skrevet af Jonas Poulsen
 • Tigeren springer,
  over træer og buske –
  på jagt efter fisk.
  Skrevet af Danny N.
 • Sommeren er her
  Græsset med fuglesang
  varmt og dejligt
 • Små blade lyser
  Nye i solens varme
  Forår indeni
 • Blade er gule
  de falder fra træerne
  sneen kommer snart

haiku digt 3

Gode engelske Haiku digte

Haiku digte er stadig ikke blevet meget udbredt i Danmark. Der er nogle få digtere der har taget dem til sig, og skriver haiku digte, men derfor skal vi for det meste udenfor landets grænser hvis vi vil finde nogle af de bedste Haiku digte der er skrevet. Haiku digt-formen er gammel og derfor vil man også opleve at nogle af de bedste haiku digte faktisk er op til flere hundrede år gamle. Her på listen med de engelske Haiku digte vil du kunne finde nogle af de bedste korte digte der er skrevet af udenlandske forfattere. Ved hvert haiku digt vil det således være forsøgt at skrive den oprindelige forfatter bag og så vil det også være forsøgt at skrive hvilket årstal det er skrevet fra. Når først man kender årstallet bag et digt eller et haiku digt så vil det også kunne sætte de enkelte ord fra digtet mere i perspektiv. Dog skal det understreges at et godt Haiku digt er i stand til på ganske få linier at kunne fortælle nogle kloge ord om livet som gjaldt dengang digtet blev skrevet men som også gælder den dag i dag.

 • An old silent pond.
  A frog jumps into the pond –
  splash! Silence again!
  Skrevet af Basho Matsuo
 • Light of the moon
  Moves west, flowers’ shadows
  Creep eastward.
  Skrevet af Yosa Buson
 • In all the twilight rain,
  for these brilliant-hued hibiscus,
  is a lovely sunset…
  Skrevet af Basho Matsuo
 • A summer river crossed,
  how pleasing it is,
  with sandals in my hands.
  Skrevet af Yosa Buson
 • Trusting the Buddha, good and bad,
  I bid farewell,
  To the departing year.
  Skrevet af Kobayashi Issa.
 • A mountain village,
  under the piled-up snow,
  the sound of water…
  Skrevet af Masaoka Shiki
 • Plum flower temple;
  Voices rise,
  From the foothills.
  Skrevet af Natsume Soseki

haiku digt1

Læseren vil opdage at en stor del af de engelske haiku digte herover er skrevet af kineseren Basho Matsuo som i vid udstrækning er bedømt til at være den bedste haiku digter, der har levet gennem tiderne. Derudover er der også haiku digte skrevet af Yosa Buson der var født i 1716 og døde i 1784, og han betragtes ligeledes som en af de store mestre når det kom til at skrive og forfatte haiku digte.

Hvad er reglerne for et haiku digt

haiku digt 2Som nævnt tidligere her i artiklen så er reglerne for hvad et haiku digt egentlig er blevet udvidet og ændret en smule gennem tiden. Hvis man vil følge de gamle regler for hvad et haikudigt det består af, så skal man følge de følgende regler.

Haiku digtet skal i alt bestå af tre linier. I alt skal der være 17 stavelser i alt, og disse vil som regel være fordelt således at den første linie indeholder 5 stavelser. Den næste linie indeholder 7 stavelser og den sidste linie indeholder 5 stavelser igen. Med denne form så sikrer man at haiku digtet opfylder de mest basale krav omkring antallet af stavelser.

Derudover så er det vigtigt at digtet ikke må rime. Og dernæst så er det vigtigt at digtet omhandler nogle store emner omkring livet og det at leve det. Det behøver dog ikke nødvendigvis være omring at leve livet, men det skal ikke være små trivielle hverdags situationer men derimod større spørgsmål eller større emner som der kan startes en længere diskussion over.

Related Articles

Back to top button
Close
%d bloggers like this: