Uncategorized

Metafor eksempler – Liste med metaforer

Her finder du liste med eksempler på mange af de gode metaforer, der ofte bliver brugt i daglig tale.

Kort sagt, så er en metafor et sprogligt billede – man giver altså liv til sproget ved hjælp af at benytte sig af billeder. Hvis man skal uddybe endnu mere, så kan man forklare en metafor med at man tager ting, der gør sig gældende for en genstand eller et objekt og viderfører dem til en anden genstand, der umiddelbart ikke har noget med førstenævnte at gøre. Fx kan man sige: “Han er godt nok ikke lige min kop te.” Her benytter man en metafor til at fortælle at man ikke bryder sig sønderligt meget om en bestemt person. Man tager altså egenskaberne fra en kop te og viderfører dem til en levende person, og samtidig har man skabt et sprogligt billede.

Liste med de mange metaforer

Herunder finder du den store liste fyldt med de mange metaforere. Det er ret sjovt at tænke på hvor mange af disse metaforer man bruger i daglig tale uden at tænke over, hvor sjovt det egentligt er, det der i virkeligheden bliver sagt. Fx hvis man siger: “Jeg har en høne at plukke med dig” – alle ved med det samme hvad der menes, men hvis man begynder at tænke over hvad der rent faktisk bogstaveligt bliver sagt, så får man lige pludselig en helt anden ide om hvad der menes.

Det er netop det, der gør så mange af disse metaforer sjove og det er da netop også derfor at så mange har fundet vejen til vores sprog – de hjælper nemlig til med at der kommer liv i vores daglige tale og kvikker det hele en lille smule mere op.

 

Han er ikke lige min kop te

 

Skal jeg virkelig til at stave det ud i pap for dig?

 

Nu skal jeg vise dig hvem der har skoene på

 

Han måtte dreje nøglen om

 

Kast ikke med sten, når du selv bor i glashus

 

Hun har vist ben i næsten

 

Han var klassens Einstein

 

Jeg tror altså at vores kæresteforhold er kørt lidt fast

 

Han er hurtig som lynet

 

Jeg har en høne at plukke med hende

 

Han stillede træskoene i går

 

Han stjæler hele billedet

 

Du kan ligeså godt lægge alle kortene på bordet

 

Metafor typer

Der findes mange forskellige former for metaforer. hver har de deres måde at udtrykke noget bestemt på, og hver har de deres respektive plads i sproget. Nogle bruges som sammenligner mens andre bruges mere indirekte i sproget.

Herunder kan du læse nogle af de mange former for metaforer som der findes. Man kan sagtens blande nogle af disse metaforer sammen så man opnår nye spændende måder at udtrykke sig på. Hvis man vil læse en mere dybdegående beskrivelse af hver type af metafor, så kan man gøre det på wikipedia her.

  • En simpel metafor. En metafor som de bliver beskrevet herover.
  • En udvidet metafor. Her tager man de karakteristikker som det sproglige billede danner og benytter sig af dette til flere end en sammenligning. Hvis man fx siger: “Du kan ligeså godt lægge kortene på bordet – du sidder jo alligevel kun med de jokere” til at beskrive en person der skal være ærlig.
  • En blandet metafor. Her benytter man sig af flere metaforer efter hinanden.
  • En absolut metafor. En metafor hvor der ikke ved første øjekast er nogen direkte sammenhæng mellem de to genstande der sammenlignes. Hvis man fx siger: “Du er min Jupiter”. Her er det i første omgang uklart hvad der menes, og måske skal man have mere information eller mere kontekst før det giver mening.
  • En løs metafor. Her er der flere forskellige karakteristika der kan videreføres til personen.

LÆS HER: Læs de 20 sjoveste sproglige billeder fra vores daglige tale her

 

Related Articles

Back to top button
Close
%d bloggers like this: