Uncategorized

Ordsprog

Ordsprog er en fast del af vores daglige tale. De bliver brugt i mange forskellige situationer, og oftest maler de et billede med sproget så det er nemmere for tilhører at forstå hvilket budskab, som personen prøver at opnå.

På denne side har vi samlet nogle af de mest populære ordsprog som du kan gøre brug af. Der er ordsprog i mange forskellige kategorier, og siden vil hele tiden blive opdateret, så du som læser har flere og flere ordsprog at dykke ned i. Hvis du kun er på udkig efter danske ordsprog så kan du finde listen i vores guide om netop danske ordsprog.

Liste med ordsprog:

Her kommer en liste med nogle af de mest kendte ordsprog verden over. Der er både ordsprog, der stammer fra Danmark og også ordsprog der stammer fra udlandet. Enkelte ordsprog er udeladt fra listen, da ikke giver mening efter en dansk oversættelse. Lad dig inspirere og inkorporere gerne nogle af disse ordsprog i din egen daglige tale.

 • Al begyndelse er svær.
 • Arbejde gør søvnen ekstra sød.
 • Blind høne er også i stand til at finde korn.
 • Det er dyrt at være fattig.
 • Tid læger alle sår.
 • Alt menneskeblod har den samme farve.
 • Det er den omstrejfende bi, der samler honningen.
 • Arbejde udføres af fornuften, ikke af styrken.
 • Hvis du er bange for at dø, vil du ikke kunne leve.
 • Du lever kun én gang, men hvis du lever det rigtigt, er det også nok.
 • Bank ekstra hårdt. Livet er døvt.
 • Elsk mig mest, når jeg fortjener det mest. Da jeg har størst behov for det.
 • Sælg ikke skindet før bjørnen er skudt.
 • Tyv tror hver mand stjæler.

Hvordan defineres ordsprog?

Et ordsprog er helt konkret en sætning, der indeholder et konkret udsagn. Ordsproget skal med andre ord skal opsummere et budskab klart og tydeligt. De fleste ordsprog lader sig ikke styre af følelser men forsøger at skære i gennem subjektivitet for at nå frem til en logisk og fornuftig sandhed. Det kan være en sandhed omkring hvordan man bør opføre sig overfor andre, eller hvornår man bør agerer på en bestemt måde.

Ordsprog definitionMan kan stille sig selv det spørgsmål om, hvorvidt man selv kan opfinde ordsprog og begynde at tage dem i brug. Det er der som sådan ikke noget i vejen for, og det er altid godt, hvis vi sammen prøver at udvikle sproget. Desværre så er mange dog også enige om at definitionen på et godt ordsprog netop er, at det er bredt kendt i folkemunde, og modtageren af ordsproget skal derfor gerne have hørt det før, så der er en enighed om, hvordan det skal forståes. Yderligere karakteristika for ordsprog kan nævnes at de fleste udgøres af metafore: metaforen maler altså med ord et scenarie. Som eksempel kan nævnes én fugl i hånden er bedre end at have ti på taget. Vi har her samlet et par andre ordsprog, som alle er med til at eksemplificere, hvad der udgøre et godt ordsprog. Forklaringen for det enkelte ordsprog følger.

 

Den der ler sidst ler bedst. Den person, der får det sidste ord i en strid er ofte den person, der står tilbage med den bedste følelse. Man kan heraf udlede at det oftest er dum i det hele taget at starte en strid.

Tab og vind med samme sind. Et gammelt ordsprog, der fortæller at man ikke skal lade sig gå på over et nederlag. På samme måde skal man ikke hovere over sin modstander når sejren tilfælder en selv.

Tale er sølv, tavshed er guld. Et ordsprog, der især tilfalder de personer der måske har tendens til at snakke lidt for meget før de tænker.

Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i glashus. Kig altid ind af før du begynder at beskylde andre for noget. Ofte så er vi selv skyld i at begå den fejl, som vi beskylder andre for at begå. I mange situationer bør vi derfor helt lade være med at angribe andre i første omgang.

Disse ordsprog tegner et billede af nogle af de karakteristika som et ordsprog også skal opfylde. Der gælder bl.a. følgende for et ordsprog:

 1. Ordsproget skal være kort. Et ordsprog er i gennemsnit kun 7 ord.
 2. Ordsproget skal lære modtageren om et aspekt ved livet. Det skal med andre ord give stof til eftertanke.
 3. Ordsproget skal ikke kunne blive for gammel. Hvis ordsproget er relevant nu, skal det også være relevant om 100 eller 1000 år.
 4. Ordsproget skal være gammelt og bredt kendt i folkemunde.

Vil du se flere af de bedste talemåder? Se listen her!

Find dit yndlings ordsprog

Det var alle ordsprog for nu! Som sagt bliver denne liste hele tiden opdateret så kom tilbage regelmæssigt for at følge med i de nye ordsprog, der bliver tilføjet til siden. Husk at du her på siden også vil kunne finde andre spændende kategorier som eksempelvis sjove citater, kloge citater, citater om venskab etc.

Related Articles

Skriv et svar

Back to top button
Close
%d bloggers like this: